PERANCANGAN SISTEM JAMINAN HALAL (SJH) DI RUMAH POTONG AYAM TPA AKBAR BANDAR LAMPUNG

Authors

  • Popi Rahmaniati Universitas Terbuka
  • Dini Nur Hakiki Teknologi Pangan, Universitas Terbuka, Bandar Lampung

Keywords:

certification,chicken slaughterhouse, halal, meat

Abstract

TPA Akbar, the small micro industrial chicken slaughterhouses owned by individuals located in Bandar Lampung which has not been certified halal. This study aims to determine critical control points in raw materials as well as in every production process flow and design a halal assurance system at TPA Akbar as one of the requirements for halal certification. The method used in this research is to observe each production process flow, identify the critical control points of halal in raw materials and production process flows, determine critical control points, and design a Halal Assurance System (HAS). From the results of the study, there are 2 critical points of prohibition, namely from raw materials and the slaughtering process that need to be taken preventive measures and monitoring actions. The design of the Halal Assurance System Criteria is based on 11 HAS 23000 criteria, namely starting from halal policies, halal management teams, training, materials, production facilities, products, written procedures for critical activities, traceability, handling products that do not meet the criteria, internal audits, and reviews management.



TPA Akbar merupakan salah satu tempat pemotongan ayam industri kecil mikro milik perorangan yang terletak di Bandar Lampung yang belum tersertifikasi halal. Penelitian ini bertujuan untuk menentukan titik kendali kritis di bahan baku maupun disetiap alur proses produksi dan melakukaan rancangan sistem jaminan halal di TPA Akbar sebagai salah satu syarat sertifikasi halal. Metode yang dilakukan dalam penelitian ini adalah dengan mengamati setiap alur proses produksi, mengidentifikasi titik kendali kritis kehalalan dalam bahan baku dan alur proses produksi, menetapkan titik kendali kritis, serta perancangan Sistem Jaminan Halal (SJH). Dari hasil kajian terdapat 2 titik kritis keharaman yaitu dari bahan baku dan proses penyembelihan yang perlu dilakukan tindakan pencegahan dan tindakan monitoring. Perancangan Kriteria Sistem Jaminan halal berdasarkan 11 kriteria HAS 23000 yaitu mulai dari kebijakan halal, tim manajemen halal, pelatihan, bahan, fasilitas produksi, produk, prosedur tertulis aktivitas kritis, kemampuan telusur, penanganan produk yang tidak memenuhi kriteria, audit internal, dan kaji ulang manajemen.

References

Ali, A., Xiaoling, G., Sherwani, M., & Ali, A. (2017). Factors affecting Halal meat purchase intention: Evidence from international Muslim students in China. British Food Journal, 119(3), 527-541.

BPJPH. (2020). BPJPH Sosialisasikan Sertifikasi Halal Jasa RPH/RPU/RPA. Diambil 1 Juni 2021 dari http://www.halal.go.id/beritalengkap/204

Fatwa MUI. (2009). Fatwa Majelis Ulama Indonesia Nomor 12 Tahun 2009 Tentang Standar Sertifikasi Penyembelihan Halal. Hal 706-707

Hanzaee, K.H., & Ramezani, M.R. (2011). Intention to halal products in the world markets. Interdisciplinary Journal of Research in Business, 1(5), 1-7

LPPOM MUI. (2021). Kriteria Sistem Jaminan Halal dalam HAS 23000. Diambil 5 Juni 2021 dari http://www.halalmui.org/mui14/main/page/kriteria-sistem-jaminan-halal-dalam-has23000

Majid, M. B., Sabir, I., & Ashraf, T. (2015). Consumer Purchase Intention towards Halal Cosmetics & Personal Care Products in Pakistan. Global of Research in Business & Management, 1(1), 45–53.

Nur Sari Kasih, Acmad Jaelani, Nordiansyah Firahmi. (2012). Pengaruh lama penyimpanan daging ayam segar dalam refrigerator terhadap pH, susut masak dan organoleptic. J Med Sains. 4 (2):154-159

Republik Indonesia. (2014). Undang-Undang No. 33 Tahun 2014 tentang Jaminan Produk Halal. Lembaran Negara RI Tahun 2014. Sekretariat Negara. Jakarta.

Anwar R. (2017). Pengaruh Penyembelihan Halal Terhadap Perilaku Konsumen. IAIN Metor. Hal. 52.

Rini WF. (2019). Penyembelihan Hewan yang Halal. Dinas Pertanian dan Peternakan Kabupaten Berau.

Zakariah AM. (2018). Daging Halal dan Thoyyib. Jurnal Syariah Hukum Islam, 1(1),50-59.

Downloads

Published

2021-09-15

How to Cite

Rahmaniati, P., & Dini Nur Hakiki. (2021). PERANCANGAN SISTEM JAMINAN HALAL (SJH) DI RUMAH POTONG AYAM TPA AKBAR BANDAR LAMPUNG. International Journal Mathla’ul Anwar of Halal Issues, 1(2), 89–98. Retrieved from https://journal.halalunmabanten.id/index.php/ijma/article/view/32

Issue

Section

Articles