NARRATIVE REVIEW: PERAN SERTIFIKASI HALAL DALAM PRODUK BERBAHAN DASAR AYAM SECARA HUKUM SYARI’AT ISLAM

Authors

  • Budiana Universitas Sali Al-Aitaam Bandung
  • Budi Rahman Universitas Sali Al-Aitaam Bandung
  • Muhammad Faizal Fathurrohim Universitas Sali Al-Aitaam Bandung
  • Rika Nurhayati Universitas Sali Al-Aitaam Bandung
  • Bakar Universitas Sali Al-Aitaam Bandung
  • Ilham Fadilah Universitas Sali Al-Aitaam Bandung

Keywords:

Chicken, Halal, Product, Halal Certification, Islamic Law

Abstract

Halal labels in the use of processed chicken products are very important, because in the period 2020 - 2025 there have been many chicken-based food products as food variations both in the form of franchises and other processed products. This study uses a literature method to validate how chicken-based food products can get halal certification. The results of the study show that a product that is halal certified is through a processing process using Islamic law. Halal and good animals are also determined during the slaughtering and processing process. The audit includes several things including; checking the data sent, checking the production process, laboratory, packaging, storage, transportation, distribution, marketing, presentation to halal certification.

 

 

References

Ayyub, S.H. (2002). Fikih Ibadah. Pustaka Al Kautsar: Jakarta.

Badan Penyelenggara Jaminan Produk Halal. (2024). Produk Halal Indonesia.

Faridah, H.D. (2019). Sertifikasi Halal Di Indonesia: Sejarah, Perkembangan, dan

Implementasi. Jurnal of Halal Product and Research. Vol. 2 (2): 68 – 78.

Kaco, S., dan Fitriana, N. (2020). Praktik penyembelihan dan pengolahan ayam di rumah

potong ayam kecamatan polewali (tinjuan Undang-Undang Nomor 33 Tahun 2014

tentang Jaminan Produk Halal). Jurnal penelitian hukum ekonomi Syariah dan social

budaya. Vol. 5 (2): 148 – 156.

Karimah, I. 2015. Perubahan Kewenangan Lembaga-Lembaga yang Berwenang dalam Proses

Sertifikasi Halal. Journal of Islamic Law Studies, Sharia Journal. Vol. 1 (1): 107-131.

Khois, N., Ahsan, A., Veruswati, M., Rusdjijati, R., Mariz, K., Jacida, A.R., Yuniar, A.M.,

Endawansa, A., dam Rahim, F.K. (2022). Kesiapan Sertifikasi Halal Pada Tempat dan

Rumah Pemotongan Ayam. Health sciences journal. Vol. 13 (2): 230 – 241.

Luthan, S. (2014). Kebijakan Kriminalisasi di Bidang Keuangan. FH UII Press: Yogyakarta.

Pasal 2 KMA RI No. 519 Tahun 2001 tentang Lembaga Pelaksana Pemeriksa Pangan Halal.

Putra, P. A. G. (2017). Kedudukan Sertifikasi Halal Dalam Sistem Hukum Nasional Sebagai

Upaya Perlindungan Konsumen Dalam Hukum Islam. Jurnal Ekonomi dan Keuangan

Syariah. Vol. 1 (1): 150 – 165.

Ridho, M., Maulana, A.A., Herliyani, R., Palah, N.N., dan Marlina, L. (2023). Persepsi

UMKM Produk Olahan Ayam Tentang Sertifikasi Halal. Jurnal ekonomi industry

halal. Vol. 03 (2): 44 – 55.

Undang-Undang Nomor 33 Tahun 2014. Jaminan produk halal.

Yaqub, A.M. (2009). Kriteria halal-Haram untuk pangan, obat dan kosmetika menurut Al-

Quran dan hadis. PT.Pustaka Firdaus: Jakarta.

Zuhaili, W. (2007). Fiqhu al-Islam wa Adilatuhu, Terjemah Abdul Hayyle al-Kattani, dkk. Darul Fikr,

Damaskus

Downloads

Published

2025-03-04

How to Cite

Budiana, Budi Rahman, Muhammad Faizal Fathurrohim, Rika Nurhayati, Bakar, & Ilham Fadilah. (2025). NARRATIVE REVIEW: PERAN SERTIFIKASI HALAL DALAM PRODUK BERBAHAN DASAR AYAM SECARA HUKUM SYARI’AT ISLAM. International Journal Mathla’ul Anwar of Halal Issues, 5(1), 42–49. Retrieved from https://journal.halalunmabanten.id/index.php/ijma/article/view/125

Issue

Section

Articles