NARRATIVE REVIEW: PERAN SERTIFIKASI HALAL DALAM PRODUK BERBAHAN DASAR AYAM SECARA HUKUM SYARI’AT ISLAM
Keywords:
Chicken, Halal, Product, Halal Certification, Islamic LawAbstract
Halal labels in the use of processed chicken products are very important, because in the period 2020 - 2025 there have been many chicken-based food products as food variations both in the form of franchises and other processed products. This study uses a literature method to validate how chicken-based food products can get halal certification. The results of the study show that a product that is halal certified is through a processing process using Islamic law. Halal and good animals are also determined during the slaughtering and processing process. The audit includes several things including; checking the data sent, checking the production process, laboratory, packaging, storage, transportation, distribution, marketing, presentation to halal certification.
References
Ayyub, S.H. (2002). Fikih Ibadah. Pustaka Al Kautsar: Jakarta.
Badan Penyelenggara Jaminan Produk Halal. (2024). Produk Halal Indonesia.
Faridah, H.D. (2019). Sertifikasi Halal Di Indonesia: Sejarah, Perkembangan, dan
Implementasi. Jurnal of Halal Product and Research. Vol. 2 (2): 68 – 78.
Kaco, S., dan Fitriana, N. (2020). Praktik penyembelihan dan pengolahan ayam di rumah
potong ayam kecamatan polewali (tinjuan Undang-Undang Nomor 33 Tahun 2014
tentang Jaminan Produk Halal). Jurnal penelitian hukum ekonomi Syariah dan social
budaya. Vol. 5 (2): 148 – 156.
Karimah, I. 2015. Perubahan Kewenangan Lembaga-Lembaga yang Berwenang dalam Proses
Sertifikasi Halal. Journal of Islamic Law Studies, Sharia Journal. Vol. 1 (1): 107-131.
Khois, N., Ahsan, A., Veruswati, M., Rusdjijati, R., Mariz, K., Jacida, A.R., Yuniar, A.M.,
Endawansa, A., dam Rahim, F.K. (2022). Kesiapan Sertifikasi Halal Pada Tempat dan
Rumah Pemotongan Ayam. Health sciences journal. Vol. 13 (2): 230 – 241.
Luthan, S. (2014). Kebijakan Kriminalisasi di Bidang Keuangan. FH UII Press: Yogyakarta.
Pasal 2 KMA RI No. 519 Tahun 2001 tentang Lembaga Pelaksana Pemeriksa Pangan Halal.
Putra, P. A. G. (2017). Kedudukan Sertifikasi Halal Dalam Sistem Hukum Nasional Sebagai
Upaya Perlindungan Konsumen Dalam Hukum Islam. Jurnal Ekonomi dan Keuangan
Syariah. Vol. 1 (1): 150 – 165.
Ridho, M., Maulana, A.A., Herliyani, R., Palah, N.N., dan Marlina, L. (2023). Persepsi
UMKM Produk Olahan Ayam Tentang Sertifikasi Halal. Jurnal ekonomi industry
halal. Vol. 03 (2): 44 – 55.
Undang-Undang Nomor 33 Tahun 2014. Jaminan produk halal.
Yaqub, A.M. (2009). Kriteria halal-Haram untuk pangan, obat dan kosmetika menurut Al-
Quran dan hadis. PT.Pustaka Firdaus: Jakarta.
Zuhaili, W. (2007). Fiqhu al-Islam wa Adilatuhu, Terjemah Abdul Hayyle al-Kattani, dkk. Darul Fikr,
Damaskus
